Hoppa till sidans innehåll

Nästan en runda per dag...

17 JAN 2021 10:39
  • Uppdaterad: 17 JAN 2021 13:27

Guttorm spelade golf mer än de allra flesta
Nästan en runda per dag

Det började redan i januari ifjol med 24 golfrundor och fortsatte med lika många i februari. Då föddes tanken på att under året spela 300 rundor, en milstolpe. Men det blev 340 golfrundor 2020! Guttorm Havaas i Skövde är den verklige rekordgolfaren. Under 2020, ett år präglat av pandemin, slogs många rekord inom golfen, både vad gäller spelade rundor och antal medlemmar i golfklubbarna. Guttorm Havaas rekord står väl ändå i en klass för sig. Det finns en del som tyder på att det t o m kan vara svenskt rekord, men det kan inte fastställas eftersom bokningarna i golfens IT-system (GIT) inte är officiella. Av skäl som rör integritet lämnas inte sådana uppgifter ut. Men en bedrift är det.
-Jag kom igång tidigt med 24 rundor i januari och något fler i februari. Då föddes tanken att spela minst 25 varv i månaden för att komma upp i eller över 300. Och det blev ju fler vissa månader, även i december spelade jag 29 rundor.
-Den första och fjärde december var vädret så dåligt att det inte gick att spela, konstaterar Guttorm något beklagande… Det är egentligen inget nytt i att Guttorm spelar mycket, väldigt mycket, och han har koll på spelet. Han började spela 1997, och under sitt 23:e år (2019) inom denna sport noterade han 187 rundor, imponerande även det.
De flesta av de 340 rundorna spelade han på hemmabanan, Knistad Golf &Country Club, strax utanför Skövde, men det blev en del rundor även på Breviken vid Karlsborg. Under ”vintersäsongen” har han spelat ganska mycket på Skövde GK:s nio-hålsbana, två varv varje gång.
-Och jag har en egen tävling. Sju deltävlingar ingår en på Knistad och resten på andra banor. 2020 blev det mest på banor i närheten. Vi ville inte resa så långt.
Rest bort för att spela golf har han annars gjort väldigt mycket. Under åren har han spelat 470 banor i Sverige. Det finns inte så många banor längre (448 st år 2020) men
Guttorm har spelat banor som lagts ned. När han besöker andra eller nya banor spelar han dels båda banorna där sådana finns, dels korthålsbanor om sådana finns.
-När jag vill göra något så gör jag det ordentligt, framhåller denne 11-handicappare.
Golfklubborna har följt med även utomlands. Det började med en golfresa till Polen för många år sedan. Därefter har det blivit spel i Spanien, i Storbritannien, i Tjeckien, i
Thailand, i USA i 15 länder!
Guttorm har spelat alla typer av golfbanor. Han tycker det är lite svårt att rangordna dem, men har givetvis fastnat lite mer för en del av dem.
-Sands bana (mellan Mullsjö och Jönköping) är fin att spela. Och Salems bana utanför Stockholm är trevlig. Tyvärr har jag ännu inte spelat Bro Hof eller Hills. Dom lär ju vara bra.
Guttorms 340 rundor sticker naturligtvis ut, även om många har spelat väldigt mycket golf 2020. Svenska Golfförbunds statistik berättar att det i landet spelades över elva miljoner
registrerade golfrundor. Antalet medlemskap ökade till 538 962, vilket är högsta siffran på tio år, en ökning på ett år med 11,2 procent.
Allt sägs vara en kombination av att golfen anses ganska smittsäker, att vädret gynnat golfen och att säsongen startade ganska tidigt. Men alla är inte så beroende av vädret.
Guttorm Havaas är redan igång med 2021 års golfande. Han spelade den första, den andra och den tredje januari… sedan tvingade snö och vinter honom att ta en paus. Då
promenerar han istället. En timma och 20 min varje dag.
Om det blir nya rekord, det är väl tveksamt. Visst fanns tanken där under året att spela 365 rundor, eller 366 eftersom det var skottår, alltså statistiskt en runda per dag hela året.
-Det hade inte gått. Vädret ställer till en del, och även annat kom emellan, konstaterar Guttorm Havaas, även om jag är ensamstående och nybliven pensionär.
Ulf Mattsson
Skribent: Kansliet
E-post: This is a mailto link

TILL VGF SERIESPEL!

VGF UNGDOM / ELIT

facebook-e1298647607468

VGF LADIES TOUR 

 

 

 LOGGA IN PÅ MIN GOLF

 

SENASTE NYTT PÅ GOLF.SE  SISU Idrottsutbildarna Västergötland


SPONSORER

New Wave Promotion

Postadress:
Västergötlands Golfförbund
Kryddvägen 11 B
541 39 Skövde

Kontakt:
Tel: 0735221319
E-post: This is a mailto link

Se all info